Europeana 1989 at OSA in September

Europeana 1989 at OSA in September

Europeana 1989 is a project of the Europeana Digital Library which aims at creating a unique European public archive of the political changes of 1989. It is set to gather digital content from its users through a variety of methods, including collection campaigns and online participation. Relevant documents and objects, along with accompanying stories, are uploaded to a website and pinned to an interactive map.

In the past years, Europeana 1989 has conducted collection campaigns in various locations in Poland, the Baltic States, and the Czech Republic, and accumulated over 6,000 digital objects and related personal stories concerning 1989.

OSA is the project leader of Europeana 1989 in Hungary. During the Hungarian collection campaigns, it cooperated with the SZTE Klebelsberg Library of the University of Szeged and the Museum of Sopron. The last collection campaing will take place at OSA on September 5-6, 2014.

We encourage everyone to bring their memorabilia (photos, objects, flyers) from the regime change years, so that we copy and upload them to the site of Europeana 1989.

Follow the events of the Hungarian campaign on Facebook: https://www.facebook.com/Europeana1989

                                                            ***

Europeana 1989 -- budapesti gyűjtőnapok az OSA Archívumban

Az Europeana 1989 az Europeana digitális könyvtár, archívum és múzeum projektje, amelynek célja az 1989-es politikai és társadalmi változások személyes tárgyi emlékeinek összegyűjtése és egy közös, európai digitális archívumban való megőrzése. Az archívumot a felhasználók hozzák létre azáltal, hogy anyagaikat a gyűjtőnapokon helyszíni digitalizálással vagy online feltöltéssel teszik mások számára is elérhetővé. Az iratokat és tárgyakat, a hozzájuk tartozó személyes történetekkel együtt egy honlapra töltik fel, ahol egy interaktív térképen helyezik el.

Az elmúlt években az Europeana 1989 Lengyelországban, a balti államokban, Csehországban, és Németországban több helyszínen szervezett gyűjtőnapokat, ahol hatezernél több digitális tárgy és hozzájuk tartozó törénet gyűlt össze.

Az OSA Archívum, a projekt magyarországi vezetője eddig két városban, Szegeden és Sopronban szervezett gyűjtést, az SZTE Klebelsberg Könyvtárral és a Soproni Múzeummal együttműködésben. Az utolsó gyűjtőnapok az OSA Archívumban lesznek, 2014. szeptember 5-én és 6-án.

Mindenkit arra biztatunk, hogy hozza el személyes emlékeit (fotókat, dokumentumokat, szóróanyagokat, tárgyakat) a rendszerváltás idejéből, hogy lemásolhassuk és feltölthessük azokat az Europeana 1989 honlapjára.

Sokan azt gondolják, hogy az 1989-es rendszerváltás csak a politikáról szólt. Ám abban az évben is jártunk iskolába, csápoltunk koncerten, kötöttünk házasságot, vagy vonultunk az utcán jelszavakat skandálva. 1989-hez az Ön személyes története hozzátartozik! Ossza meg azokat másokkal is az Europeana 1989 budapesti gyűjtőnapjain!

 

A gyűjtőnapok szervezése mellett az OSA Archívum együttműködést alakított ki a Magyar Naranccsal és a Litera.hu irodalmi portállal a rendszerváltás emlékeinek feldolgozására.

A Magyar Narancs online kiadásában júliusban indult el egy rendszerváltó mikroblog "Felszab" címmel, ahová hetente egy-két alkalommal történetek, visszaemlékezések kerülnek fel az OSA 1989-es tematikus gyűjteményéből, a Fortepan fényképanyagából, az Europeana 1989 jelenleg is tartó emlékgyűjtéséből, és egyéb forrásokból származó képek, dokumentumok kíséretében. http://magyarnarancs.hu/felszab

A Literán "Kellett Európa" címen olvashatják majd 13 kortárs író esszéit, novelláit, amelyekben felidézik a rendszerváltás idejét a saját, vagy az OSA Archívum, illetve az Europeana 1989 dokumentumai, fotói, emlékei alapján. A felkért szerzők többek között: Csaplár Vilmos, Németh Gábor, Fehér Renátó, Szilasi László, Vágvölgyi B. András, Esterházy Péter, Krusovszky Dénes. http://www.litera.hu

 

OSA Archivum / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.