Why OSA?/ Miért az OSA?

Wednesday, July 10, 2019 Gabriella Horn

Mini video interviews: our researchers from all around the world describe their experience at Blinken OSA. Mini-videó sorozat: a világ minden részéről érkező kutatóink beszélnek az itt szerzett tapasztalataikról és a Blinken OSA gyűjteményéről. (A magyar nyelvű rész a szöveg végén található.)

Halál útközben

Sunday, June 30, 2019 Mink András

Mink András: Széljegyzet a politikai erkölcsről, Nagy Imre és társai temetésének elrabolt 30. évfordulóján

Fotó: Sióréti Gábor

Új szamizdatgyűjtemény kutatható a Blinken OSA Archívumban

Tuesday, June 25, 2019 Gabriella Horn

A budapesti szamizdat körök jeles képviselője, Jakab Lajos, az 1980-as években gyűjtötte össze a saját maga által gondozott kiadványokból, kötetekből, kártya- és falinaptárokból és a kor klasszikus szamizdat anyagából álló gyűjteményt, mely 2016-ban került a Blinken OSA Archívumába. Az anyag és rendszerezés és katalogizálás után mostantól elérhető a kutatók számára is. Leposa Balázs írása.(Please scroll down for an Englsih summary.)

Montázskészítés és beszélgetés a lakhatási válságról

Monday, June 17, 2019 Gabriella Horn

Fischer József és Molnár Farkas 1928-as felszólalásához kapcsolódik a Múzeumok éjszakája-program a Blinken OSA-ban: 2019. június 22. 16:00–24:00

A kivégzések áldozatait koporsókba helyezve a börtön sétálóudvarán ásták el, a betemetett gödörre kiselejtezett bútorokat és más lomokat tornyoztak

Friday, June 14, 2019 Gabriella Horn

Exhumálás: Nagy Imre és mártírtársai földi maradványainak feltárása, 1988-1989

Mink András írása

Ahol most könyvtár van, ott nem lesz könyvtár... 2.

Thursday, June 06, 2019 Gabriella Horn

"A maga teljességében és végérvényesen a művelődés otthona lett": A Széchényi Könyvtár korábbi és újabb viszontagságai. Dobó Katalin írása.

Az 1956-os Intézet Oral History Archívum közleménye

Wednesday, June 05, 2019 Gabriella Horn

A Blinken OSA Archívum felhívását követően most a kormány döntése alapján a Veritas Intézetbe beolvasztásra kerülő Oral History Archívum is levélben fordult a gyűjteményük interjúadóihoz és az interjúkészítőihez.

A magyar tudomány Trianonja

Tuesday, June 04, 2019 Gabriella Horn

A trianoni békeszerződés 99. évfordulóján, majdnem ugyanabban  az órában, amikor két jelentéktelen politikus a Magyar Királyság nevében aláírta a diktátumot, a hasonszőrű Palkovics miniszter a Kossuth téren beterjeszti a magyar tudomány feldarabolását erőszakkal szentesítő parlamenti törvénytervezetét. A törvény hatása a magyar tudományra nem kevésbé tragikus, mint amilyen  a  versailles-i Nagy Trianon-kastély folyosóján aláírt dokumentum lett Magyarország számára. 

A halálra mutató nyílvessző – Térey Jánosra emlékezünk

Monday, June 03, 2019 Gabriella Horn

Térey János két megnyitóbeszédével (A halálra mutató nyílvessző, Tizenöt éve Zugló) emlékezünk a 2019. június 3-án elhunyt költő, író, műfordítóra.

Ülősztrájkot tartott a Fidesz a választáson induló pártok anyagi és vagyoni esélyegyenlőségéért

Monday, May 27, 2019 Gabriella Horn

Így jelentett az állambiztonság a Nagy Imre újratemetésére készülő ellenzékről: a Blinken OSA Archívum 1989-es projektjének állambiztonsági irataiból szemlézünk rendszeresen, így is emlékezve a 30 évvel ezelőtti eseményekre.