Ahol most könyvtár van, ott nem lesz könyvtár...

Wednesday, May 22, 2019 Gabriella Horn

"Szemfényvesztés és parasztvakítás" címmel jelent meg 2016-ban a Magyar Narancsban Rév Istvánnak, az Archívum igazgatójának írása a Budai Várban tervezett átalakításokról. Ebből a cikkből idézünk a  Várnegyedben jelenleg folyó változtatások kapcsán most indított cikksorozat első részeként.

Választási kampány és elektronikus kommunikáció a közösségi média kora előtt

Friday, May 17, 2019 Gabriella Horn

Kampányarchívum: Meghökkentő, vicces, időnként a jó ízlés határait feszegető plakátok, emailek, sms-ek, sőt kampány-rigmusok is találhatók a Blinken OSA Archívum két korábbi választási kampány (2002 és 2006) szövegeit összegző, online elérhető gyűjteményében. Székely Iván írása. (Please scroll down to read the English summary of this blogpost.)

Pallai Péter gyűjteménye kutatható a Blinken OSA Archívumban

Tuesday, April 16, 2019 Gabriella Horn

A BBC magyar osztályának egykori munkatársa a közelmúltban a Blinken OSA Archívumnak adományozta a tudósítói és szerkesztői munkája, valamint a kutatásai során az 1980-as években összegyűlt dokumentumait, melyek – a segédleteikkel együtt – már az archívumi katalógusban is megtalálhatók.

The documents donated to Blinken OSA Archives by a former colleague of the BBC Hungarian Services have been processed and the finding aids are now available in our catalog. (Please scroll down for the English version of this blogpost.) 

Nemzetközi Roma Nap

Monday, April 08, 2019 Gabriella Horn

1990 óta április 8. a Nemzetközi Roma Nap. Az alkalomból a Blinken OSA gyűjteményének részét képező Schiffer Pál-hagyatékkal, a romák magyarországi helyzetét legalaposabban feldolgozó filmrendező életművével foglalkozó korábbi írást közöljük újra. A szerző Zádori Zsuzsa, a Blinken OSA Archívum vezető audiovizuális levéltárosa. 

Két dokumentum a brit külügyminisztérium egykori titkos anyagaiból

Monday, April 01, 2019 Gabriella Horn

A közelmúltban vita alakult ki magyar történészek között arról, vajon az angolszász hatalmak felelősséget viselnek-e Magyarország német megszállásáért, így közvetve a magyar zsidóság pusztulásáért.  A vita Borhi László cikke nyomán robbant ki (ld. „A szövetségesek provokálták ki a német megszállást, nem törődve a magyar zsidókkal”), amelyhez aztán hozzászólt Laczó FerencUngváry Krisztián és Gellért Ádám is. Az alábbiakban két dokumentumot közlünk a brit külügyminisztérium egykori titkos anyagaiból, melyek Magyarország német megszállásához kapcsolódnak, és Pallai Péter, a BBC magyar adása egykori szerkesztőjének magángyűjteményéből származnak. A gyűjtemény a Blinken OSA Archívumban néhány napon belül tanulmányozható lesz.

1989: lesz-e?

Tuesday, March 19, 2019 Gabriella Horn

Március 14-én elindult a Blinken OSA 2010-ben Pulitzer Emlékdíjjal elismert 1989: volt-e? című online projektjének megújult változata, az 1989: lesz-e?

Március 15-i ünnepek a Kádár-korszakban

Thursday, March 14, 2019 Gabriella Horn

Március 15-e megünneplése mindig neuralgikus pontja volt a rendszernek és az állambiztonságnak. A Blinken OSA gyűjteményéből vett dokumentumokkal emlékezünk.   

E.J. Hobsbawm: The New Threat to History

Wednesday, February 20, 2019 Gabriella Horn

The following lecture was given in 1993 at the beginning of the academic year at the Central European University which just moved to Budapest then:

A magyarországi antiszemitizmus 1919 és 1944 között

Wednesday, February 06, 2019 Gabriella Horn

Fehéri Tamás “Emberekkel történt” című dokumentumfilmje online elérhető az OSA Youtube-csatornáján.

Rajk László hetvenedik születésnapjára

Tuesday, January 29, 2019 Gabriella Horn

Páratlanul gazdag politikai és művészi életpályája felöleli a második világháború utáni Magyarország történetének szinte teljes spektrumát.

Rajk László a Királydombon 1989 augusztusában az SZDSZ nagygyűlésén
Rajk László a Királydombon 1989 augusztusában az SZDSZ nagygyűlésén