Hit - Bizalom - Titok

Hit - Bizalom - Titok

Az üldözött vallásosság képei a titkosszolgálati levéltárakban
 

A kiállítás 2020. február 28-tól április 5-ig látogatható.
 

Helyszín: Centrális Galéria / Blinken OSA ArchívumMegnyitó: 2020. február 28., 18:00

Megnyitja:

  • Rév István, történész
  • James Kapaló, projektvezető

Kiállításunk azt mutatja be, hogy a totalitárius kommunista államok miképpen „ragadták meg” a vallást titkosrendőrségi operatív műveletek képein, grafikáin, szövegein és dossziéin keresztül, és miképpen ellenőrizték, illetve semmisítették meg mindazokat, akiket megbízhatatlannak ítéltek.

A hit és a bizalom fontos alapkövei a vallási közösségeknek, de közös jellemzőjük a titokzatosság is. A titkosrendőrség működése, ahogyan a neve is sugallja, a titoktartás különböző – valódi vagy megjátszott – gyakorlatain alapult, leplezett tevékenységének pedig része volt, hogy a megfigyelni és behálózni kívánt közösségek bizalmát elnyerje. A valláskutatóknak – ma és a kommunizmus ideje alatt egyaránt – szintén bizalmi kapcsolatot kell kiépíteniük az általuk vizsgált közösségekkel, és különböző titkosítási technikákat alkalmaznak adatközlőik személyazonosságának védelmében.

Kiállításunkon a titkosrendőrség, a vallási csoportok és az őket tanulmányozni kívánó kutatók közötti összetett viszonyrendszert jelenítjük meg. A bemutatott képeken, történetekben és vallomásokban a hit, a bizalom (akár adott, akár elveszett) és a titok egymásba fonódik.

A kiállítás egy nagyobb, az Európai Kutatási Tanács által támogatott kutatási projekt része, amely négy ország: Magyarország, Románia, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság titkosrendőrségi levéltárainak anyagai alapján a totalitárius uralom alatt élő vallási csoportok kreatív gyakorlatait vizsgálja.
A kiállított képekről, dokumentumokról, esetekről bővebben is olvashat a Hidden Galleries Digital Archive [Rejtett Galériák digitális archívuma] oldalon.

Blinken OSA / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.