Baló Györgyre emlékezünk

Baló Györgyre emlékezünk

1994-ban, néhány hónappal a választások előtt a kormány a demokrácia és a tisztesség alapelveit feladva saját politikai céljai érdekében kisajátította az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát. A kormány politikai tisztogatást hajtott végre a rádióban és a televízióban, több száz újságírót elbocsájtottak. Ezzel véget ért a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya: a pártatlan tájékoztatás.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette. A Drót szerkesztésben a rendszerváltás idején kiemelkedő tájékoztató szerepet játszó Napzárta című műsor szintén elbocsájtott szerkesztői működtek közre.

A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba. A Drót című műsor szakmai modellje a BBC hírműsora volt: a tényszerű, kiegyensúlyozott, a demokrácia és a véleménypluralizmus értékei mellett elkötelezett tájékoztatás megteremtése. A Drót már csak ezért is különleges szerepet tölt be a hazai televíziózás történetében. A Drót több száz órányi adása a Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető. Az első három adás online is elérhető az OSA Youtube-csatornáján.

A műsor valójában a szamizdat televízióra alkalmazott változata volt, bizonyítva, hogy találékonysággal és elhivatottsággal ellensúlyozható a közmédiumok direkt pártpropagandává züllesztése.

 

A műsor hátteréről:

A Drót adásait egy kis kölcsönkapott stúdióban állították össze és VHS kazettákon motoros futárokkal juttatták el azokhoz a helyi kábelcsatornákhoz, amelyek hajlandóak voltak leadni. A műsor kifejezetten a kampányidőszakra jött létre a kiegyensúlyozott tájékoztatás céljából a javában dúló médiaháború közepette.

Az első adás tartalma: 1.Szarajevó: 1992. május 27-i felvételek egy vérengzésről, NATO csapás, szarajevói piac lövése, Oroszország bevonása a konfliktus rendezésébe, magyar jugoszláv külpolitika. 2. Szudán: polgárháború, interjú Bíró Gáspárral, az ENSZ emberi jogi jelentésének készítőjével. 3. Kuncze Gábor értékeli az elmúlt négy évet. 4. A diósgyőri kohó: privatizáció, csőd, elbocsátások, szakszervezet, üzemi tanács. 5. A bankrendszer konszolidációja: interjú Surányi Györggyel. 6. Igazságtételi törvény: az 1956-os sortüzek és megtorlások. 7. A következő adás előzetese.

Az összes adás megnézhető az OSA Archívum kutatótermében, hétfőtől-péntekig 10:00–18:00 között.