Kétszáz propagandafilmmel bővült a Blinken OSA gyűjteménye

Értékes új anyag került az OSA filmgyűjteményébe

Az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat (IPV) filmjeit tartalmazó gyűjtemény 2018 nyarán került a Blinken OSA-hoz.

A hetvenes években alapított IPV filmstúdiónak már a létrejötte is jelezte a váltást a keményvonalas kommunizmusról egy nyugatiasabb “vállalkozói” szocializmusra. A filmstúdió feladata az volt, hogy promóciós - és imázsfilmeket készítsen Magyarországról, barátságos európai helyként bemutatva az országot.  Ezeket a filmeket nyugati országok turisztikai vásárain mutatták be, többek között Berlinben, Londonban, Milánóban, Párizsban és Bécsben. Amellett, hogy keményvalutával fizető turistákat vonzott ide, az IPV küldetéséhez tartozott az is, hogy segítsen értékesíteni egyes magyar cégek – MALÉV, Chemolimpex, IKARUSZ, Hungarovin, MOL, Videoton, Tungsram, Biogal, Chinoin és Csepel Autó – szolgáltatásait és termékeit.

Az IPV filmjei nagyon jól láttatják a magyar kommunista állam torz gondokodási módját: bár az ország vezetése folyamatosan kritizálta, támadta és lenézte az imperialista országokat, a “hanyatló nyugatot”, mégis igyekezett kapcsolatot teremteni velük és törekedett az elismerésükre, nemcsak a magyar ipar termékei, hanem az ország kulturális és természeti adottságai okán is.

A Blinken OSA 2018. decemberében kezdte meg az IPV-filmek feldolgozását, s már el is érhető online az anyag leírás-terve. A teljes feldolgozás, digitalizálás befejezése utá a filmek is elérhetők lesznek a Blinken OSA Digitális gyűjteményei között