CSERNOBIL 30 - Creative workshop for high schools

CSERNOBIL_30 -  Creative workshop for high schools

CSERNOBIL_30 // Creative workshop for high schools // 25-26 April, 2016 // OSA Archívum

On the occasion of the 30th anniversary of the nuclear disaster at Chernobyl, this creative workshop invites high school students to rethink the events in light of the archival materials available. The workshop further wishes to foster dialog about alternative energy resources and the potential responsibilities we bear to future generations of humanity.

 

CSERNOBIL_30 // Kreatív workshop // 2016.04.25-26 // OSA Archívum

 

A sugárzó fekete üröm / Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolásoknak a Blinken OSA-ban

Az üröm az örömmel szemben „keserű”, a fekete előtaggal kiegészülve pedig egyenes baljós. Pedig esze ágában sincs rémületet kelteni ennek a fűszerként és gyógynövényként is használatos, igen allergén lágyszárúnak, ahogy arról sem tehet, hogy róla nevezték el a még ma is nyomasztóan hangzó, a Belorusz-határhoz közeli, észak-ukrajnai kisvárost, Csernobilt.

 

1986. április 26-án, hajnali 1.24-perckor a csernobili Lenin Atomerőmű a túlforrósodott hűtővíznek köszönhetően felrobbant. A hatóságok a lehető legtovább húzták a katasztrófa bejelentését. A kudarc tiltott szó volt a Szovjetunióban. A robbanás 30 ember életét követelte. Ez sem kis szám, ám a detonáció következtében kiszabadult radioaktív-sugárzás csak ezután kezdte meg gyilkos munkáját. Hogy ez a kontrolálatlan energia mekkora térségben, hány százezer embert életét és egészségét veszélyeztette, arról különböző adatok láttak napvilágot.

 

A programban Csernobili katasztrófa történetéből kívánunk tanulságokat levonni, már csak azért is, mert az energiaéhség Csernobil után sem csökkent, sőt. Alkotó feladatokon, vitákon, kooperatív gyakorlatokon keresztül vizsgáljuk meg, kinek milyen felelőssége van az emberi közösségek közeli vagy távoli jövőjére vonatkozóan, milyen új, életképes, alternatív módokon válthatók ki a veszélyes-üzemű erőművek, mi a szerepe a médiának az egészséges közgondolkodás megteremetésében.

Rólunk van szó, és persze az árokparton virágozó fekete ürümről.

 

A program célja: a 30 évvel ezelőtti események apropóján, a kapcsolódó archív anyagok alapján, résztvevőkkel az együttműködés, a társadalmi felelősségvállalásról, a lehetséges új (alternatív energiák) megoldásokról, az információ nyitottságáról, a média szerepéről dialógust folytatni.

 

A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: 2016. április 20.

Időpontok:

április 25. 9:00 / 11:00 / 14:00 (csoportonként max. 30 fő)

április 26. 9:00 / 11:00 / 14:00 (csoportonként max. 30 fő)

A limitált helyszám miatt korai jelentkezés javasolt! Regisztráció érkezési sorrendben. Kérjük, pontosan adják meg a létszámot és a kiválasztott időpontot.

 

Helyszín: OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János utca 32.

Bővebb információ és regisztráció: Kövecsi Anikó / +361 327-3250/2566 / kovecsia@ceu.edu

www.osaarchivum.org

 

A foglalkozásokat vezetik:

Hemrik László, múzeumpedagógus

Salgó Viktória, múzeumpedagógus

Szira Henrietta képzőművész

 

 

 

OSA Archivum / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.