Az OSA Filmkönyvtára

3800 film az ország legnagyobb, ingyen kutatható, kortárs dokumentumfilm gyűjteményében.

Ismét közel 300 filmmel bővült az az OSA Filmkönyvtára. Filmklasszikusok, propaganda és oktatófilm ritkaságok valamint a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjának (www.verzio.org) filmjei is szinte mind megtekinthetők az OSA Filmkönyvtárában. Évente több száz a Verzióra nevezett dokumentumfilm bővíti a gyűjteményt, mely ezáltal Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő, szabadon kutatható, kortárs kollekciója.

Azért is egyedi gyűjtemény ez, mert legtöbb filmfesztiválnak nincs infrastruktúrája archiválni a filmeket, ezáltal mindössze a fesztivál erejéig láthatóak az alkotások, majd eltűnnek vagy limitáltan elérhetőek. A Verzió filmek tovább élnek a fesztivál után is, megnézhetik diákok, kutatók, tanárok és mindenki, akit érdekel, hogy milyen történeteket, és hogyan mesélnek ma a dokumentumfilmek a világ minden tájáról.

Fontos tudnivalók:

  • Az OSA Filmkönyvtára díjmentesen használható. Filmeket kizárólag iskolai, oktatási célú vetítésre kölcsönzünk.
  • HOL lehet filmet nézni: OSA kutatótermében, hétfőtől péntekig 10:00 - 17:45 között.
  • Az OSA szívesen lát csoportokat is (előzetes egyeztetés szükséges), illetve oktatási célra kölcsönözzük is a filmeket.

Keresni, böngészni itt lehet:
http://www.osaarchivum.org/film-catalog/film-library
Bizonyos témához keres filmet? Kérdése van? Írjon nekünk bátran, szívesen segítünk: info@osaarchivum.org

Filmajánló
Kihagyhatatlan filmek a magyar és a nemzetközi dokumentumfilm-termésből.

A szakember / Eyal Sivan / 1999 / 128’

Adolf Eichmannt, az SS deportálásokért felelős vezetőjét, aki kulcsszerepet játszott a holokausztban, 1960. május 11-én Argentínában fogta el az izraeli titkosszolgálat, ahol Ricardo Clement álnéven élt tíz éve. Egy évre rá Izraelben állították bíróság elé, golyóálló kabinba ültették, és emberiség elleni bűnök elkövetésével vonták perbe A film kizárólag abból a páratlan, 350 órányi nyers felvételből építkezik, amelyet az Eichmann-per alatt rögzítettek. A film az engedelmességről és a felelősségről szól – egy problémamegoldó bürokrata portréja, aki több millió ember meggyilkolásáért felelős: ő a modern bűnöző.

Az ölés aktusa (rendezői változat) / Joshua Oppenheimer / 2012 / 155’

Ebben a filmes kísérletben egykori gyilkosokat, köztük az indonéz félkatonai vezetőt, Anwar Congót kérték fel, hogy újrajátsszák életüket az általuk kedvelt amerikai filmek stílusában. Amikor 1965-ben Sukarno elnököt és kormányát megbuktatta a hadsereg, Anwar csapataival részese lett a több mint egymillió kommunistagyanús személy és kisebbségi kínai életét követelő tömeggyilkosságoknak. Anwarék részletesen újrajátsszák a bűneiket büszkén, megvitatván a díszletek, jelmezek, pirotechnika részleteit. Az, ahogy a jelenetek témájától nem zavartatva a stílussal bíbelődnek, minden látható szörnyűség ellenére a vászon elé szögezi a nézőt. Ám ahogy a filmes erőszak összecsúszik a valóságossal, Anwar büszkeségét is megingatja a bűntudat.

Putyin csókja / Lise Birk Pedersen / 2011 / 85’

Lehet Vlagyimir Putyin a nyugatiak szemében antidemokratikus zsarnok, ám sok orosz ájultan csodálja az erős és karizmatikus apafigurát. Az egész nemzedéknyi fiatalt tömörítő Nasi ("A mieink") elnevezésű hazafias ifjúsági mozgalom célja az "ellenség" kiűzése Oroszországból. Az ellenség, magától értetődően, bárki, aki nem Putyin- és Medvegyev-párti. A tizenkilenc éves, okos Mása a szervezet szóvivője. Egyszer alkalma volt csókot cuppantani Putyin arcára, és attól kezdve fennen hirdette rajongását "a Kreml Napóleonjáért". Egészen addig, amíg meg nem ismerkedett egy liberális ellenzéki csoporttal. Mása morális dilemmában őrlődik: Lehet a Nasiban saját véleménye, vagy teljesen alá kell vetnie magát "a párt" akaratának? A fejlődési drámát dokumentáló film komor képet fest az orosz politikai szcénáról, ahol nyílt politikai vita nyomokban sem található, mást nem lehet tenni, mint beállni a sorba az egyik vagy a másik oldalon. Mása keze lassan ökölbe szorul.

Még ha bűnöző volna is / Jean-Gabriel Périot / 2006 / 9’

Ez a döbbenetes remekmű 9 perces időtartamát meghazudtolóan súlyos témát pedz meg. Kezdetben archív felvételek sorjáznak egyre gyorsabban, de a sebesség ellenére is kivehető, hogy a 2. világháború esztelenségét és pusztítását látjuk Franciaországban. A képek fokozatosan lassulnak, ahogy a film a felszabadulását ünneplő országot kezdi mutatni. Ám az ünneplés váratlanul kegyetlen látványosságba fordul: szemtanúi leszünk annak, hogyan büntetik és alázzák meg nyilvánosan azokat a nőket, akiknek német katonával volt kapcsolatuk a háború alatt. A háborús atrocitások nem értek véget Hitler katonai vereségével. Franciaország felszabadulása - nagyon más nézőpontból.

Az ügynök élete / Papp Gábor Zsigmond / 2004 / 82’

A Kádár-korszak egyik sajátságos filmkészítő műhelyében, a Belügyi Filmstúdióban 1958 és 1988 között több száz propaganda-, oktató-, kis- és nagyjátékfilm készült. Ezeknek egy része széles tematikus skálán igyekezett okítani titkosrendőreinket az államrend védelmére. A témák között szerepel titkos házkutatás, célszemélyek operatív megfigyelése, lehallgató készülékek telepítése vagy ügynökök és besúgók beszervezése. Az oktatófilmek primitív narrációja némiképp ellentétben áll "magasztos" céljukkal, amitől nevetségesnek és kisszerűnek hatnak. A filmek kidolgozottsága pedig megdöbbenti a mai nézőt: elképesztő, hogy a Kádár-korszak fénykorában mennyi energiát öltek az ideológiai nevelésnek ebbe a csöppet sem olcsó és egyszerű formájába. A legérdekesebb részletek kiválasztásával az alkotók bemutatják a kádári diktatúra erőszakszervezetének működését és észjárását.

Eltitkolt évek / Takács Mária / 2009 / 90'

Tizenegy magyar leszbikus nő beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik: hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták magukat megnevezni. Történetek a rendszerváltáson innen és túl társra, közösségre találásról, barátságokról: az '56-os forradalomtól a megalkuvó '60-as, '70-es éveken keresztül a '80-as évek alternatív kultúráján át a rendszerváltás nyomán lehetővé vált meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig.

Filmek diákoknak

Netfüggők / Hilla Medalia & Shosh Shlam / 2013 / 74’

Kína az egyik első olyan országok, amelyik az internet függőséget klinikai betegségként kezeli. Ezért a hatóságok 400 központot állítottak fel a fiatalok leszoktatására. E táborokban a kamaszokat állandó pszichológusi és orvosi megfigyelés alatt tartják, a napjaikat katonai szigorral szervezik. De mennyire eredményes a kínai terápia? A Netfüggők érzéssel beszél az internetfüggőségről, annak a családokra, személyes kapcsolatokra gyakorolt hatásáról, s egyben azt is vizsgálja, hogy a hiperkompetitív kínai társadalom hogyan igyekszik kontroll alatt tartani az internet – általuk súlyosan negatívnak tartott – hatásait. magyar felirattal

Kukart / Lucy Walker / 2010 / 98’

Szemétből művészet, művészetből élet. A közel három éven át forgatott film Vik Muniz fényképész utazását követi nyomon brooklyni otthonából brazíliai szülőföldjére, közelebbről a világ legnagyobb szeméttelepére Rio de Janeiro külvárosában. Fotóinak alanya az ottani önjelölt újrahasznosítók – a “catadores” — vegyes társasága. Muniz eredeti terve az volt, hogy szeméttel “festi meg” szereplőit, de ihletet merített az emberekből, akik a fényképeken olyan méltósággal és kétségbeeséssel alkotják újra önmagukat a szemétből, melynek során az életüket is másként kezdik látni. Ami művészi kísérletezésnek indult, az gyorsan változik át társadalmi elkötelezettséggé – a művész, a rendező és a néző számára is. Ahogy a szemét műalkotássá transzformálódik, úgy születik meg a szemétre vetett emberekben egy más önkép és önértékelés. magyar felirattal

A punk-szindróma / Jukka Kärkkäinen & Jani-Petteri Passi / 2012 / 58’

Pertti, Toni, Kari és Sami, a Pertti Kurikka’s Neve Napja elnevezésű finn együttes tagjai, saját bevallásuk szerint “punk-szindrómában” szenvednek. A sajátságos humorú banda a punk ahogy-esik-úgy-puffan elvei szerint él és oldja meg problémáit. A film az együttes útját követi végig, a kezdeti próbáktól, a fellépéseken át a lemezfelvételig. Bár a klub- és fesztivál-turné során számos súrlódást és csalódást élnek át, a zenészek megkapják a más szubkultúrákhoz tartozóktól azt a megértést, amelyre oly régóta vágytak. A négy barát a zenén keresztül rombolja le az előítéleteket és a “normalitás” határait, amelyek a szellemi fogyatékosokat körülveszik. A dalszövegekben társadalmi problémáikat és mindennapos tapasztalataikat énekelik meg: a lábápolás időpocsékolás, és milyen az élet a lakóotthonban. Ütős film a nem szokványos élet mellett döntő fogyatékos zenészek útjáról a világban.

Szavazz rám, légyszi! / Weijun Chen / 2006 / 55'

Hogy fest a demokrácia a világ legnagyobb kommunista országában? Wahun tartomány egyik általános iskolájában osztályfelelőst választanak a harmadikosok. Klasszikus választási küzdelmet látunk – csak éppen 7 évesek a versenyzők és egy olyan posztot akarnak megszerezni, amelynek viselője rendet tart a társai között s jelenti a tanárnak a fegyelemsértőket. A három jelöltet - két fiú, egy lány – a tanárok választják ki, és már indulhat is a politikai kampány. A jelölteket a szüleik készítik fel, akik komolyabban veszik a dolgot, mint a gyerekek, és az ártatlan játékból hamarosan igazi politikai harc válik, amelynek során nem riadnak vissza az olyan kétes eszközöktől sem, mint az ellenfelek lejáratása, az osztálytársak megvesztegetése, a hízelgés, a fenyegetés vagy az ajándékosztás. A film, amely a mai kínai társadalom mikrokozmoszába enged betekintést, a „Miért pont a demokrácia?” projekt keretében készült. 

Kérdése van? Bizonyos témához keres filmet, de nem tudja, hol keresse? Írjon nekünk bátran, szívesen segítünk: info@osaarchivum.org